Hebben uw voertuigen slimme camera’s aan boord? Die zijn ideaal om de veiligheid van uw bestuurders en de efficiëntie van uw vloot te verhogen. Maar wat zegt de wet?
Slimme camera’s in uw voertuigen bieden uw bedrijf veel voordelen. Ze combineren immers video en artificiële intelligentie om verkeersrisico’s te beperken en de rentabiliteit van uw vloot te verhogen. Maar is uw bestuurders filmen wel wettelijk? Het antwoord luidt “jazeker”! Maar de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) en de wetgeving in elk land bepalen wat wel of niet mag. En in België? Bij ons zijn de camerawet van 2017 en CAO 68 doorslaggevend. Een woordje uitleg.
Wat wilt u bereiken met camera’s in uw voertuigen?
Technologie heeft vloten heel wat te bieden, dat lijdt geen twijfel. Maar u moet wel uw doelstellingen helder formuleren. Het volgende is toegelaten:
- uw werknemers beschermen en veiliger laten werken,
- uw bedrijfsgoederen beschermen,
- hun werk “tijdelijk” controleren (rijgedrag, correct gebruik van het voertuig, enz.),
- zorgen dat u over een bewijs beschikt bij ongevallen of andere schade.
Uw verplichtingen als werkgever
Als uw bedoelingen duidelijk afgebakend zijn, leggen GDPR, de camerawet en CAO 68 u nog een reeks verplichtingen op:
- Uw werknemers op de hoogte brengen: alles draait om transparantie. Uw werknemers moeten weten dat er toestellen zijn geïnstalleerd (hoeveel camera’s, waar, enz.), waarvoor ze dienen, hoelang de beelden bewaard worden, wanneer er bewaking wordt uitgeoefend, welke rechten ze hebben, enz. Een tip: het Arbeidsreglement is ideaal om al deze informatie te geven.
- Bepaal hoelang de data bewaard worden: deze periode moet “noodzakelijk en in overeenstemming met uw doelstellingen” zijn. 30 dagen is bijvoorbeeld een redelijke termijn, eventueel uit te breiden met de duur van de procedure bij een ongeval.
- Registreer uw bewakingscamera’s: doe dit via de portal www.aangiftecamera.be en werk de lijst elk jaar bij!
- Hou een register van de verwerking van de beelden bij: dit is een opdracht voor uw verwerkingsverantwoordelijke. Het register is vertrouwelijk en moet bepaalde gegevens bevatten (die u altijd correct en up-to-date moet houden).
- Breng een camera-pictogram aan dat duidelijk zichtbaar is in uw voertuigen (op het dashboard of de voorruit), zodat alle inzittenden weten dat er een camera aanwezig is.
- Geef alleen bevoegde personen toegang tot de beelden: dit geldt zowel voor opnamen als in real time bekijken van de beelden. Dit laatste is alleen toegestaan als er onmiddellijk moet ingegrepen worden (ongeval enz.). Uw bestuurders moeten de toestellen ook kunnen uitschakelen tijdens hun pauzes of bij privégebruik van het voertuig.