Kiest u op uw belastingaangifte voor een forfaitaire of reële kostenaftrek? Door de sterke stijging van de brandstofprijzen is de “reële kostenaftrek” vaak interessant, maar u draagt wel de bewijslast!

Zelfstandige of bedrijfsleider? Dan is beroepskosten fiscaal aftrekken voor u een vertrouwde praktijk. Alle uitgaven die u doet om een inkomen te verwerven of te behouden kunnen immers uw belastinggrondslag verminderen. Net zoals andere belastingbetalers kunt u kiezen tussen een forfaitair bedrag aftrekken of uw reële kosten inbrengen. In het eerste geval hoeft u niets te doen: de fiscus trekt het bedrag automatisch af. Heel eenvoudig dus, maar is dit voor u ook de interessantste formule?

Waarom reële kosten inbrengen?

Als uw werkelijke beroepskosten hoger liggen dan het forfaitaire maximumbedrag*, dan hebt u er alle belang bij om die werkelijke kosten aan te geven. Dit geldt voor veel zelfstandigen en zeker als ze vaak voor hun werk op de baan zijn. En zelfs nog meer met de huidige hoge brandstofprijzen. Toch is er een “maar”: u moet die uitgaven wel kunnen bewijzen. De bewijslast ligt dus bij u: hoe toont u aan dat u de beroepsmatige kosten die u inbrengt ook echt voor uw werk hebt gemaakt? U dient in elk geval een onderscheid te maken tussen de trajecten van uw woning naar uw werkplek en uw andere beroepsmatige trajecten.

Essentieel onderscheid

Waarom moet u die twee soorten trajecten van elkaar kunnen onderscheiden? Heel eenvoudig: omdat de fiscus ze verschillend behandelt. Voor uw woon-werkverkeer mag u niet meer dan 0,15 euro per kilometer aftrekken, ongeacht of de brandstof 1 of 2 euro per liter kost! Maar voor de kilometers die u echt voor uw werk aflegt (om naar een klant, patiënt, leverancier, enz. te gaan) telt de reële brandstofprijs wél! Alleen: u moet alle beroepsmatige kosten kunnen bewijzen, aan de hand van onderhoudsfacturen, bonnetjes als u gaat tanken, verzekeringspremies, enz. U hebt er dus alle belang bij om uw kosten op te splitsen. Maar hoe bewijst u hoeveel kilometers u uitsluitend voor uw werk hebt afgelegd?

De oplossing: een digitaal logboek

De fiscus zegt niet hoe u uw professionele kilometers moet bewijzen. U hebt er alle belang bij om dat zo gedetailleerd mogelijk te doen, zodat de fiscus de trajecten niet kan verwerpen. Dat kan bijvoorbeeld met een logboek! Er bestaan tegenwoordig digitale tools die automatisch al uw beroepsmatige en privétrajecten bijhouden. Ook die van uw medewerkers. Via een website of op uw smartphone krijgt u meteen een overzichtelijk rapport met al uw privékilometers, woon-werkverkeer en beroepsmatige trajecten. U bent volledig in orde met de fiscale administratie en u optimaliseert fiscaal uw beroepstrajecten.

*Zelfstandigen: het forfait aftrekbare beroepskosten bedraagt 30% van de belastbare beroepsinkomsten, met 5 040 euro als plafond. Bedrijfsleiders: het forfait bedraagt 3% van de inkomsten, met 2 660 euro als plafond.

Gerelateerd nieuws

05/11/2024
Targa Telematics, een van de wereldleiders op het gebied van IoT en digitale oplossingen voor verbonden mobiliteit, kondigt de nieuwe naam van haar…