De EU verbiedt ingevoerde producten uit ontbossing. Wat is het effect op importerende bedrijven? Hoe te voldoen aan de eisen met betrekking tot de oorsprong van goederen? 

 

Een historisch akkoord! De Europese Unie zal niet langer de verkoop toelaten van producten die verband houden met de vernietiging van bossen. Deze verordening is een wereldprimeur… Een manier om de voetafdruk van de EU op de natuur aanzienlijk te verkleinen. Europese importen zijn naar schatting verantwoordelijk voor 16% van de wereldwijde ontbossing. 

Welke producten worden van de EU-markt verbannen? 

De wet richt zich op producten zoals rundvlees, gevogelte, cacao, koffie, rubber, palmolie, maïs en soja. Maar ook aanverwante materialen of afgeleide producten: leer, chocolade, meubelen, papier, houtskool, enz. Een lijst die de komende jaren kan worden uitgebreid. Wat bedoelt dit in praktijk? Dat betekent dat invoer niet is toegestaan als deze goederen na 31 december 2020 afkomstig zijn van ontbost land. 

Bedrijven moeten bewijzen tonen 

De bewijslast ligt bij de spelers die deze producten op de Europese markt brengen of willen exporteren! Bedrijven en fabrikanten zijn dus verantwoordelijk voor hun toeleveringsketen en hebben nu een zorgplicht, traceerbaarheid en transparantie. Zij moeten – alvorens hun producten op de markt te brengen – nagaan of elk product “zonder ontbossing” is.  

Wat betekent dit in de praktijk? Transportbedrijven moeten : 

  • Een verklaring van zorgvuldigheid indienen bij de douaneautoriteiten.
  • Nauwkeurige geografische informatie verzamelen over de landbouwgrond en gewassen van oorsprong om ervoor te zorgen dat het product aan de eisen voldoet.

Niet-naleving van deze vereisten vormt een reëel juridisch en financieel risico. Goed nieuws: technologie is een krachtige bondgenoot! 

Technologie ten dienste van geolocatie

De behoefte aan traceerbaarheid zal voor bedrijven dramatisch toenemen! De uitdaging? De productie-, transformatie- en distributieprocessen van een product traceren om de kwaliteit en de oorsprong ervan te garanderen, in overeenstemming met de regelgeving. Hoe kan dat? Met technologische hulpmiddelen – zoals autonome GPS-bakens, BLE-bakens of RFID-tags – die in staat zijn een goed in real time te lokaliseren of de positie van een voertuig of container te traceren. Elk instrument heeft zijn eigen kenmerken (autonomie, installatie, functies, waarschuwingen, enz.) om aan specifieke behoeften te beantwoorden ! 

Logistieke traceerbaarheid is niet alleen een kwestie van voldoen aan wettelijke eisen: het is een essentiële aanpak om de toeleveringsketen te optimaliseren. 

Gerelateerd nieuws

05/11/2024
Targa Telematics, een van de wereldleiders op het gebied van IoT en digitale oplossingen voor verbonden mobiliteit, kondigt de nieuwe naam van haar…