Ongevallen en de bijbehorende werkonderbrekingen jagen uw bedrijf flink op kosten. Gebruik de verplichte opleidingen om uw chauffeurs te laten inzien hoe belangrijk veiligheid is.
Hebt u vrachtwagen- of autocarchauffeurs in dienst in uw bedrijf? Dan hebt u geen keuze: uw chauffeurs kunnen hun certificaat van vakbekwaamheid alleen behouden als ze regelmatig bijscholing volgen. Maak van die gelegenheid gebruik om hun veiligheidskennis bij te werken. Zo verlaagt u het risico op ongevallen en beperkt u de financiële verliezen die daar vaak het gevolg van zijn.
Om de 5 jaar 35 uur bijscholing
Het koninklijk besluit van 4 mei 2007 is duidelijk: chauffeurs van vrachtwagens (rijbewijs C), bussen en autocars (rijbewijs D) die worden gebruikt voor het commercieel vervoer van personen of goederen, moeten om de 5 jaar een opleiding volgen. Als ze hun vakbekwaamheid niet op peil houden, mogen ze hun beroep niet meer uitoefenen.
Concreet bestaat de opleiding uit 5 modules van elk 7 uur, dus 35 uur in totaal. Chauffeurs die hun rijbewijs na 1 februari 2013 hebben behaald, moeten aan twee extra eisen voldoen:
#1 Een van de 5 modules moet minstens 3 uur praktijkles omvatten.
#2 Drie van deze modules moeten elk minstens één van deze onderwerpen behandelen:
- Perfectioneren van het “rationeel rijden”, met aandacht voor de veiligheidsregels,
- Toepassen van de reglementeringen,
- Gezondheid, verkeers- en milieuveiligheid, dienstverlening, logistiek.
Waar een opleiding volgen?
Ook hier heeft de wetgever aan gedacht. Als uw chauffeurs in België werken en er hun normale verblijfplaats heben, moeten ze de opleiding volgen in één van de 50 centra die erkend zijn door de FOD Mobiliteit.
Maar als ze in een andere lidstaat van de Europese Unie zijn gedomicilieerd, hebt u de keuze, want dan ze mogen de cursus volgen in een erkend centrum in één van beide landen.
Welke bijscholing komt in aanmerking?
Nieuwigheden in de verkeersregels, een opfrissing van de reglementering inzake arbeidstijd, ongevallenpreventie, hoe milieuvriendelijk rijden, een cursus ergonomie op de werkplek of gezond leven, … aan onderwerpen is er geen gebrek. Denk ook aan leren omgaan met de talrijke digitale rijhulpsystemen. Ze zijn niet meer weg te denken uit de stuurcabine en ze helpen u om in deze uitdagende tijden concurrerend te blijven.
Het belangrijkste doel van deze cursussen is een minimumniveau van verkeers-, gezondheids- en milieuveiligheid in ons land en in de Europese Unie te waarborgen. Bent u niet in Europa gevestigd? Maakt niet uit! Overal bestaan er gelijkaardige opleidingen om de veiligheid van uw chauffeurs te garanderen. Niet uit het oog verliezen, want deze bijscholing is in uw eigen belang!
Chauffeurs die een cursus volgen, rijden niet. Maar voor uw bedrijf is het essentieel dat ze beseffen hoe belangrijk veilig en milieuvriendelijk rijden is. Met goed opgeleide chauffeurs beperkt u niet alleen het risico op ongevallen in uw vloot – zodat uw kosten dalen – maar bevordert u ook een aangename werkomgeving. En dus blijven chauffeurs langer bij u in dienst. Daarom kan het zelfs interessant zijn om uw andere bestuurders (met een rijbewijs A of B) gelijkaardige opleidingen te laten volgen.